Vleertjes

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vleermuizen in nood

Slachtoffer van een kat Soms worden door mensen gekwetste vleermuizen gevonden. De dieren zijn door een kat gegrepen of in botsing gekomen met een wagen. Een andere mogelijkheid is dat ze een tijdlang opgesloten gezeten hebben in een kamer en totaal uitgeput zijn. Ook bij werkzaamheden worden soms op de meest onmogelijke plaatsen vleermuizen gevonden.

 

Vleermuizen die op de grond zitten is niet normaal want gezonde dieren hangen steeds ergens omhoog. Zulke dieren zijn dan ook ofwel gewond, onderkomen of ernstig ziek. Ze met de blote handen vastnemen is dan ook niet aan te raden. Vooral grotere soorten zoals Laatvlieger en Rosse vleermuis kunnen al behoorlijk bijten. De verwonding van de beet op zich stelt niet veel voor maar op die wijze kunnen wel besmettelijke ziektes overgedragen worden (zie vleermuizen en rabiës). Bij het opnemen gebruik je dan ook best handschoenen of een stevige doek. Door een stuk karton onder het dier te schuiven kan je het opnemen zonder het aan te raken. Over hangende vleermuizen plaats je een doos. Met een kartonnetje schuif je voorzichtig tussen muur en doos en de vleermuis komt in de doos terecht. Geef het diertje een schuilplaats door in de doos een doek in plooien te leggen. De vleermuis kruipt hier veilig tussen. Je kan ze ook vangen met een vlindernet dat voldoende diep is en de vleermuis voorzichtig in de doos schudden. Neem contact op met specialisten. Zij zullen de vleermuis komen ophalen en ze de beste zorgen verstrekken. Het is bij wet verboden om de dieren zelf te houden. Tevens is het zeer moeilijk om de dieren zonder de nodige kennis in leven te houden. Een lange revalidatie vergt heel wat inzet. Vleermuizen vinden immers voor het overgrote deel hun prooien al vliegend en moeten handmatig gevoerd worden.
In de voortplantingsperiode worden soms ook onvolwassen diertjes aangetroffen. Als je de kolonieplaats weet, plaats je ze best terug, vlak bij de invliegopening. De moederdieren zullen ze dan terug ophalen. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met specialisten.
Worden bij werkzaamheden tijdens de winter bij toeval vleermuizen gevonden, plaats je deze best in een doos tot ‘avonds. Zorg dat de dieren goed wakker zijn en laat ze bij valavond buiten in hun vertrouwde omgeving los. Indien het te koud is, plaats je ze best in een doos met daarin enkele handdoeken en zet ze op een koele plaats. De dieren gaan dan terug in winterslaap en dan kan je ze loslaten wanneer het weer beter is. Laat die periode echter niet te lang duren (maximum 1 week) en zorg dat de vleermuizen niet kunnen ontsnappen.
Ook bij het vellen van bomen kan men vleermuizen aantreffen. Aan te raden is holle bomen te kappen in de periode tussen eind augustus en eind oktober.
Zaag nooit door de holte. Leg na velling de holte naar boven, zodat vleermuizen kunnen ontsnappen. Kom je daadwerkelijk bij vleermuizen uit, plaats ze bij niet te koud weer in een nestkastje in de omgeving of neem contact op met specialisten. Zorg voor de dieren zoals hierboven beschreven.

 

   
Naar begin pagina g
NaTerug naar ProblemenarPagina